Letadlo se pokusilo přistát, kvůli mlze se mu to ale na první pokus nepovedlo, pilot to tedy zkoušel znova. Podle informací Zpravodaje České televize dostal pilot letadla doporučení přistát v běloruském Minsku nebo v Moskvě, rozhodl se ale zkusit přistát ve Smolensku, ačkoliv letiště bylo právě kvůli mlze uzavřeno.

Záběry z místa nehody

Záběry z místa nehody

FOTO: repro ČT 24

Prezident letěl do Ruska uctít oběti katyňského masakru, byl na palubě i se svou ženou. Podle informací polských deníků záchranáři vynášejí z letadla oběti. Celý prostor je ohrožený a nikdo se k němu nesmí přiblížit.

Lech Kaczyński s manželkou Mariou

FOTO: John Gress, Reuters

V letadle TU 154 byli i guvernér polské centrální banky Slawomir Skrypek, vojenští hodnostáři a duchovní a novináři.

"Při přistávání letadlo s největší pravděpodobností zavadilo o stromy a začalo hořet, požár je už uhašený," řekl polským médiím mluvčí ministerstva zahraničí Piotr Paskowski.

Záběry z místa nehody

Záběry z místa nehody

FOTO: repro ČT 24

Polské úřady zatím nechtějí poskytovat žádné další informace o stavu prezidenta. Uvedly pouze, že premiér Donald Tusk okamžitě letí z Gdaňsku do Varšavy.

 

FOTO: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Tupolev TU-154 je třímotorový dopravní letoun sovětské výroby. Prototyp vzlétl v roce 1968, od roku 1972 se stroje dostaly do běžného provozu. Donedávna je provozovala i česká armáda a svého času létaly i ve vládní letce.

Letěl uctít památku masakru

Prezident Kaczyńsky byl na cestě do Smolenska na západě Ruska. Měl uctít památku zastřelených polských důstojníků v katyňském lese v roce 1940. Zločin provedla ruská tajná policie NKVD.

Důstojníci padli do sovětského zajetí v rámci dělení Polska mezi nacistické Německo a Sovětský svaz v září 1939 na základě paktu Molotov-Ribbentrop o neútočení mezi oběma velmocemi. NKVD v Katyni i na jiných místech na jaře 1940 postřílela na 22 000 Poláků, kromě důstojníků také intelektuály nebo policisty.

Sovětský svaz z masakru až do roku 1990 obviňoval nacistické Německo